Без голф игрища в Натура 2000

Туризъм

08-06-2010, 10:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Забрана за изграждане на голф игрища. Това е едно от ограниченията в екологичната мрежа Натура 2000.

Заради специфичния режим на защитената зона в Шабленско има опасност да не може да се реализира идеята за голф игрище край село Ваклино.
В общината разгледаха бъдещето на акционерните дружества, които са регистрирани с цел изграждане на голф-игрища. Това се наложило  след публикуването на Заповедите на министъра на околната среда и водите за обявяване на зоните включени в Европейската екологична мрежа Натура 2000. Те налагат забрани за изграждане на голф-игрища върху терени попадащи в тази зона. Апортираните общински имоти се намират там.

"Тревогата ни е голяма. Нямаме Общ устройствен план, има Заповеди по Натура 2000, които забраняват изграждането на голф-игрища. При срещата ми с министъра на околната среда и водите, зададох директно въпроса, кой поставя баланса за развитието на една територия, какво е мястото на държавата там, където баланса е нарушен. Много са опитите да ни отнемат възможността да управляваме територията в наш интерес, без доказателства, че нарушаваме екологичното равновесие с дейностите които предвиждаме. Общината е бенефициент по няколко екологични проекта, което достатъчно красноречиво говори за отношението ни към природните дадености в общината", заяви Красимир Кръстев. Според него това може да се окаже пореден опит да не бъдат привлечени инвеститори в региона.
Той добави, че акционерните дружества изчакват приемането на ОУП, след което ще решат как да процедират по-нататък. Той ще постави въпроса на общото събрание на акционерите и след това ще запознае Общинския съвет в Шабла.