Студентка: Скотланд ярд мъж или жена е?

Архив Варна

06-06-2010, 08:16

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В публикация, посветена на дискусията за бъдещето на просветата ни,

свикана от президента Георги Първанов в Благоевград, "Труд" цитира днес изказването на ректора на УНСС и съветник на президента по образованието проф. Борислав Борисов.

Пред присъстващите като типичен пример за неграмотността сред младите, той е разказал как преди  време на конференция по сигурност една студентка помолила водещия дебата да уточни дали Скотланд ярд е мъж или жена.

По-нататък са очертани проблемите в сферата на образованието. Държавният глава е обърнал внимание на задълбочаващата се тенденция за отпадане на учениците. Всяка година класните стаи напускат 20 000 - 30 000 деца, е подчертал той. Отказалите се да продължат в по-горен випуск в България са 14,8%, а в ЕС този дял е 16%.

Според него 3 са важните въпроси в просветата: какво да се учи, как да се учи и възпитанието на децата.

Лютви Местан (ДПС), който е зам.-шеф на парламентарната образователна комисия е предложил децата задължително да ходят на градина.

Кметът на Благоевград Костадин Паскалев също се включи в дебата за образование. Според него нямало координация между обучението и нуждите на държавата. До дни казват издайниците на матурата

В публикацията е цитиран и просветния министър Сергей Игнатов, който пред “Дарик” е  обещал за пореден път,че до няколко дни ще станат ясни хората, които са издали темата от матурата по български език.