Тежки размирици в Сомалия - поне 21 убити и 59 ранени

Новините

03-06-2010, 13:27

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Поне 21 цивилни са убити днес в сомалийската столица Могадишу, а други 59 са ранени в жестоки сблъсъци, между военните на Африканския съюз и ислямистите в страната, предава АП.

Сблъсъците са започнали, когато силите на новото правителство, издигнато от мисията на Африканския съюз (международна организация, обединяваща 53 държави от Африка, правоприемник на Организацията за африканско единство) е започнало голяма офанзива за възвръщане на ключови квартали в Могадишу.

Международно подкрепеното правителство загуби територията миналия месец, когато бунтовници, предимно от "Ал Кайда" вдъхновени от движението Шебаб, нападнаха и превзеха кварталите, преминавайки стратегическата граница.

"Правителствените сили на Сомалия имаха успех тази сутрин, срещу укрепленията на терористите", каза полк. Ибрахим Ахмед, от правителствените служби за сигурност. "Те си върнаха контрола на няколко квартала, които бяха превзети от бунтовници и сблъсъците все още продължават. Улиците са осеяни с тела", допълни той.

Медицинските лица преброиха поне 21 цивилни жертви, след първите няколко часа на битките по улиците, но очакват този брой да се увеличи. Много от централните улици на Могадишу не са достъпни за медиците.

"Днешните размирици са много тежки. Артилерийският обмен на огън, между двете страни достигна отдалечените квартали" - каза Али Mусе, ръководител на бърза помощ в столицата.

"Нашите екипи досега са прибрали 16 мъртви тела на цивилни и се грижат за 59 ранени, но този брой ще се увеличи, защото сблъсъците продължават", добави Мусе.

Дуния Али - лекар в Медина, главната болница на Могадишу, съобщи за още 5 починали от раните си, сред които са и 3 деца.