Еверест се превърна в гроб за алпинист, заради внезапна слепота

Новините

02-06-2010, 21:41

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В 13 ч. на слънчевия 26 май, британецът Питър Кинлоч се изкачва на „покрива на света” и прави снимки на Хималаите, „въодушевен и весел”, но Еверест се оказва негов гроб, след внезапното му ослепяване, разкри сайтът EverestNews седмица по-късно.

Докато екипът се спуска надолу, водачът забелязва, че Кинлоч започва да губи координация. Подлъзва се и се спъва, след което отново започва да върви нормално. След час Кинлоч се обръща към водача Дейвид О’Браян с необичайна молба – да му покаже как да се смъкне надолу. Отначало признава, че има проблеми със зрението си, но по-късно признава, че не може да види нищо.

Отнема 4 часа на О’Браян и на шерпите (местни планинари) да помогнат на алпиниста да се смъкне надолу по скалата Машруум, на около 300 метра под билото. Още двама шерпи пристигат в следващите 8 часа и всички заедно се опитват да помогнат на Кинлоч да слезе долу, използвайки лекарства и кислород.

В 5:30 часа сутринта, те решават да го изоставят в планината и да се опитат да се върнат в лагера, заради собственото си измръзване – налага се да се борят за собствения си живот.

Тялото на 28-годишният Кинлоч все още е в „мъртвата зона” на връх Еверест и може никога да не бъде открито. Той е 30-тата жертва на планината в последните 5 години.

„Питър беше млад шотландец, който се интересуваше от вълнуващи преживявания. По пътя към последното препятствие, той беше одухотворен, движеше се уверено и в синхрон с екипа. На върха Питър ликуваше жизнерадостно. По-рано - по време на експедицията, докато вечеряше с екипа, той сподели, че изкачването на Еверест е сбъдната мечта за него. Докато бяхме на върха, Питър се снимаше с всички нас. Всички бяха с приповдигнат дух и в отлично здраве. Времето беше слънчево, но невероятно студено, ветровито, със снегонавявания”, пише един от спътниците му в планината.”

Кинлоч е бил IT специалист в полицията на Мързисайд и е имал амбицията да изкачи най-високите върхве на всеки от 7-те континента. До този момент е успял е да покори 4 от тях. Еверест, който се издига на цели 8,848 метра надморска височина, е бил петият. Следващата му цел е бил  Джая (4884 м.) в Индонезия и връх Маунт Винсън (4982 м.) в Антарктида.
По план на всеки покорен връх е искал да носи шапка на любимия си футболен тим ФК Инвърнес Калидоуниън Тисъл.

Чрез изкачванията си е искал да насочи вниманието към благотворителната организация OCD Action, която се занимава с лечение на Обсесивно-компулсивното разстройство (разстройство свързано с тревожността и недоброволни натрапчиви мисли).
Баща му, също Петър Кинлоч,  бивш полицай каза: „Той отиваше в планината, когато беше малко момче. Цял живот е обичал да бъде при хълмовете”.