Вулкан изригна в Гватемала и затвори летището в столицата

Новините

28-05-2010, 09:54

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Властите затвориха гватемалското международно летище в четвъртък, след като вулканът Пакая заля с около 8 см. пепел селищата в близост до кратерите, съобщи АП.

Летището La Aurora ще бъде затворено поне до днес на обед, местно време. Твърде вероятно е този срок да се удължи, съобщи Анжел Перез, говорител на Службата за гражданска авиация на Гватемала.

Вулканът се намира на 25 км. от столицата Гватемала.

От 5 до 8 см. вулканична пепел се събра на улиците в южните части на града и властите наложиха лимит на камионите и моторите, за да помогнат да се ускори затруднения от вулкана трафик.

Правителствените власти предупредиха жителите да не напускат домовете си, освен ако няма спешна нужда. Две села, близо до вулкана бяха евакуирани във временни убежища, или при свои роднини, далеч от опасната зона, каза Давид де Леон, говорител на националния комитет за бедствията.

Местна медия съобщи за падащи скали в евакуираните села, които са изпочупили десетки стъкла на коли.

Изригването започна преди няколко дни.

Пакая е най-активният от 32-те вулкана в Гватемала. Той изригва с прекъсвания от 1966 г. насам и туристи често посещават областите, около трите кратера на вулкана, формирали се по време на изригванията през 1989 г. и 1991 г.

През 1998 г. вулканът, висок 2552 метра изригна пепел два пъти, принуждавайки властите да евакуират селищата в региона и да затворят летището в столицата.