Труд: Контрол за държавните пари в банките на 3 месеца

Архив Варна

18-05-2010, 05:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Две предложения за по-голяма прозрачност при управление на парите на държавните фирми има финансовият министър Симеон Дянков.

Той ще предложи на премиера справка за депозитите на държавните фирми да се оповестява на всеки три месеца. Второто предложение е да се създаде агенция за държавната собственост, която да упражнява по-строг контрол. Това пише днес "Труд".

Преди два дни Министерството на финансите предостави справка за депозитите на държавните фирми в частни банки. Данните бяха получени в отговор на запитване по Закона за достъп до информация на 13 главни редактори, членове на Съюза на издателите. От тях става ясно, че 48% или 408 млн. лв. от парите на 18 големи държавни фирми се намират в един трезор - Корпоративна търговска банка.

“Определено това е голяма концентрация и тя е различна от концентрацията в банковия пазар като цяло”, коментира вчера министър Дянков. “Първата стъпка към всяко решение е да се знае какъв е проблемът и темата. Вече знаем каква е темата”, каза министърът.

Според шефа на надзора на КТБ Цветан Василев държавните фирми, особено от енергетиката, предпочитат банката заради добрите условия. Банката има интереси и в медиите. КТБ кредитира покупката на вестниците “Монитор”, “Телеграф” и “Политика” от бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Василев обаче отрича, че КТБ финансира медии.