Внасят в МС до 10 дни проекта за съдебна реформа

Архив Варна

17-05-2010, 09:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Съдебната система е независима, но тази независимост не се дава насила, а се отстоява от магистратите всеки ден.

Винаги и навсякъде има възможности и сега се наблюдават такива - едната власт, дори и несъзнателно, да поставя другата в неудобни позиции", коментира днес правосъдната министърка Маргарита Попова при обсъждането на стратегията за съдебната реформа.

Проектът за реформа в съдебната система ще бъде внесен за обсъждане в МС от Попова до 10-ина дни. Тя призова колегите си да спазват стриктно Етичния кодекс на магистратите и да отвоюват всеки ден независимостта на системата.

Новата стратегия структурира нещата по различен начин в сравнение с предишни стратегии за реформи. В нея са заложени  3 важни компонента - доброто управление на съдебната система, качествено правораздаване и борба с корупцията в съдената система.

Анализ  на капацитета на звената в съдебната система показва, че като кадрови възможности тя е обезпечена отлично, толкова колкото не е обезпечена нито една съдебна система в Европа. Според Попова обаче е необходимо още сработване на институциите.

Ръководните длъжности в системата, заедно с ВСС, ще изнесат на плещите си реформата. Във всички стратегически направления ще има план за действие, разработен от ВСС и правосъдното министерство. Ще бъде създаден и нарочен съвет по реформата, който ще следи за изпълнението и нейните конкретни елементи. „Всеки стратегически документ за реформа в системата трябва да носи и заряда за промяна в манталитета на българското общество и налагането на нова съдебна култура”, обясни министърът.

Нужна е  реформа в МВР с цел постигането на добре работеща криминална полиция, каза министърката. “Без МВР не можем да постигнем резултата, на който се надяваме“, коментира тя. Прокуратурата има конституционното и законово задължение да наблюдава за законността на дейността на криминална полиция, отбеляза тя.