Крава и 4000 евро кръвнина за роднини на убити афганистанци

Новините

15-05-2010, 18:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

По 4000 евро и някакъв едър рогат добитък ще получат роднините на убити по грешка афганистанци при военни операции в страната през миналата година.

Сумата за компенсациите на семействата на загиналите са били определени от немското министерство на отбраната, съобщават световните информационни агенции. Става въпрос за убити 142 афганистанци по време на удар на 4 септември 2009 г. по два бензиновоза край североизточния град Кундуз. Въздушната атака е била заповядана от полковник Георг Кляйн. Компенсация ще бъде изплатена и на семействата на убитите афганистански войници, застреляни от войници на Бундесвера по грешка на 2 април пак край Кундуз.

В официално съобщение на Бундесвера се казва, че компенсациите ще бъдат определяни индивидуално в съответствие с местните обичаи и ще бъдат изплащани както с пари, така и вещи. Средно за всеки загинал родствениците ще получат по 4000 евро и някакъв едър рогат добитък. Медиите в Германия подчертават, че немската хазна ще се бръкне с някакви си 400 хиляди евро и припомнят, че веднага след инцидента нагласите бяха за 3 милиона.

Разследването срещу полковник Кляйн пък е било прекратено на 20 април. Той взел решението за удара, защото отвлечените от талибаните цистерни с бензин можели да бъдат използвани като огромни бомби против намиращия се недалеч немски лагер.

Германия има 4500 войници в Афганистан, които са дали 42 жертви от 2001 година. Само в боевете на 2 и 15 април загинаха 7 души.