Фестивалът в Кан залага на изгряващи режисьори

Варна Лайф

12-05-2010, 21:25

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тази година на филмовия фестивал в Кан са дошли по-малко звезди от обикновено, но това няма как да се разбере от бляскавата церемонията по откриването в сряда.

Холивудски знаменитости - от Ева Лонгория до Салма Хайек, блеснаха на червения килим за премиерата на "Робин Худ" на Ридли Скот, който откри 12-дневния фестивал на Френската Ривиера.

Звездите на филма - Ръсел Кроу и Кейт Бланшет електрифицираха тълпите от зрители, които се появиха около червения килим, с надеждата да зърнат за миг знаменитостите.
Кроу, който играе главната роля в мускулестата адаптация на Скот, носеше слънчеви очила и класически смокинг.

Бланшет, която е в ролята на Лейди Марион във филма, се появи в красива черна рокля с голи рамене и сребърни шарки на британския дизайнер Alexander McQueen.

Роклята беше част от есенната колекция на един от най-ярките съвременни дизайнери. Маккуин сложи край на живота си през февруари на 40-годишна възраст.

Индийската актриса Айшвария Рай Баччан се появи в голяма переста рокля от синьо-сива дантела, а британката Хелън Мирън, която е носителка на Оскар, беше облечена в елегантна черна рокля.

Въпреки атрактивния си старт, 63-тото издание на фестивала ще бъде посетено от много малък списък звездни имена идните дни. Състезанието, което е между 19 филма е доминирано от заглавия от Азия, Източна Европа и други места.

Председателят на тазгодишното жури Тим Бъртън каза, че въпреки липсата на много големи холивудски заглавия, заедно с приятелите си от журито - британската актриса Кейт Бекинсейл и пуерториканската звезда Бенисио дел Торо, ще отсъжда без предубеждения.

"Ние не търсим нищо конкретно", каза ексцентричният режисьор, носейки тъмни очила и винаги рошава прическа, пред репортерите - "Искаме да почувстваме филмите, да ги обсъдим и просто да бъдем отворени".

"Всички сме били оценявани, затова мисля, че се впускаме в това с определен дух на отвореност и, надявам се, разбиране към всеки режисьор", каза режисьорът на"Алиса в Страната на чудесата" и "Едуард ножиците".

Ключови имена ще се състезават за най-престижното отличие на фестивала - Palme d'Or, включително нови филми от Алехандро Гозаес Инариту, лауреатите на Кан - Кен Лоуч и Абас Киаростами, както и от японския кинорежисьор Такеши Китано.

Британската актриса Кристин Скот Томас откри церемонията с презентация, включваща смесица от филми на Бъртън, клипове от състезаващите се филми и официално представяне на журито.

Беше оставен празен стол, като символична почит, към бележития ирански режисьор Джахар Панахи, който беше поканен да бъде част от журито, но е арестуван в родната си страна. В изявление в сряда министърът на културата и министърът на външните работи на Франция заедно призовават за освобождаването на режисьора, за да може той да присъства на фестивала, колкото се може по-скоро.

Сред големите имена на това издание на фестивала ще бъде филмът на Оливър Стоун с участието на Майкъл Дъглас - "Уол стрийт: Парите никога не спят" (Wall Street: Money Never Sleeps), продължение от техния хит от 1987 г. "Уол стрийт" (Wall Street). Ще бъде представен и филмът на Уди Алън "Ще срещнеш висок тъмен непознат" (You Will Meet a Tall Dark Stranger), с участието на Найоми Уотс, Антонио Бандерас, Антъни Хопкинс и Фреда Пинто.

Само един американски филм ще се състезава на фестивала - "Честна игра" (Fair Game) на режисьора Дъг Лайман, с Найоми Уотс и Шон Пен в главните роли. Филмът ще се конкурира с "Biutiful" на любимеца на критиците Алехандро Гонсалес Инариту с испанския секссимвол Хавиер Бардем в ролята на баща, защитаващ семейството си.

Иранският режисьор Абас Киаростами ще се състезава със "Заверено копие" (Certified Copy), заснет в Италия, с Жулиет Бинош в главната роля.

Британските режисьори Майк Лейт и Кен Лоуч - любимци на фестивала, ще се състезават за своята втора Palme d'Or. Лейт с любовната драма "Още една година"

(Another Year), а Лоуч с "Ирландски маршрут" (Route Irish), който е заснет в Ирак.

Тази година на фестивала Азия взема силно участие с филми от Южна Корея, Китай, Япония и Тайланд.

Фестивалът в Кан продължава до 23 май.