Откриха масов гроб на албанци в Сърбия

Архив Варна

10-05-2010, 10:09

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сърбия откри поредния масов гроб, в който вероятно лежат около 250 етнически албанци, убити по време на конфликта в Косово през 1998-1999 г, информира AFP.

"Сръбският съд за военни престъпления и EULEX (Европейската правна и полицейска мисия в Косово) заедно разкриха масовия гроб с предполагаеми 250 тела на косовски албанци", съобщи държавният обвинител Владимир Вукевич.

Ексхумацията трябва да започне скоро, след като се пресметне броят на жертвите, с помощта на свидетелски показания и снимки от въздуха.

"Това е доказателство, че Сърбия не се опитва да прикрие тъмното си минало и е готова да осъди всички, които са извършили престъпления", допълни Вукевич.

По време на конфликта, службите за сигурност, контролирани от Слободан Милошевич, са преместили останките на стотиците цивилни етнически албанци на няколко места в Сърбия, включително в Белград, в опит да се прикрият масовите убийства и военните престъпления.

През 2001 г. останките на повече от 830 косовски албанци бяха открити на 3 места в Сърбия.

Над 700 тела са открити в масови гробове, разположени в учреждение на Специалната служба за борба с тероризма в белградското предградие Батайница.

77 други трупа бяха намерени в друг център на същите служби в източна Сърбия в град Петрово село, а още 50, близо до западния град Перучац.

Бившият изпълняващ длъжността вътрешешен министър, по време на конфликта в Косово - Владимир Джорджевич най-верочтно е наредил операциите по скриване на телата.

Джорджевич в момента е изправен за военни престъпления пред международния трибунал на ООН в Хага, по обвинения за депортиране, насилствено изселване, убийства, измъчвания и преследвания на косовските албанци по време на конфликта в бивша Р Югославия.

Според списъка на съвместната косовско-сръбска работна група, натоварена със задачата да хвърли светлина върху съдбата на хората, изчезнали по време на войната в Косово, поне 1862 души все още не са открити. Повече от 1000 от тях са етническите албанци.

Конфликтът в Косово взе 13 хил. жертви, почти всички, от които - албанци.

Войната свърши, след бомбандировки на НАТО през 1999 г., които изнесоха сръбските сили от провинцията, която беше поставена под ръководнството на ООН.

Косово декларира своята независимост през 2008 г. и беше призната за независима държава от САЩ и повечето страни, членки на ЕС.