“24 часа”: Путин не пуска Байдън и принц Чарлз в Москва

Архив Варна

09-05-2010, 05:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В материал, посветен на днешната историческа дата- 9 май, вестникът  съобщава,че руският премиер Владимир Путин е отрязал американския вицепрезидент Джо Байдън и британския престолонаследник принц Чарлз и не им позволил да присъстват на днешния деветомайски парад в Москва.

Вестникът се позовава на информация от  в. “Гардиън”.

Британският премиер Гордън Браун е бил сред поканените чуждестранни лидери. Той обаче не може да дойде заради парламентарните избори в страната му на 6 май, която неговата Лейбъристка партия загуби. От външното министерство в Лондон предложили в Москва да иде принц Чарлз. Но Путин дал ясен знак, че не желае наследника на британската корона.

“Гардиън” коментира,че това е явен знак от раздразнението му към Лондон, че не желае да екстрадира в Русия неговия заклет враг, олигарха Борис Березовски.

Явно Путин не може да прости постъпката на експремиера Тони Блеър, който дори не намерил за нужно да му съобщи по телефона, че Обединеното кралство дава политическо убежище на Березовски през 2003 г. За трите си години властване Гордън Браун не е имал двустранна среща с Путин. Нещо повече - вчера Кремъл изрази подкрепа за формиране на ново консервативно правителство в Лондон.

Руският премиер е отхвърлил и предложението на Барак Обама да бъде заместен от Джо Байдън. Причината е близостта на Байдън с грузинския президент Михаил Саакашвили. Руският дипломатически корпус в САЩ се чувствал изключително неловко от внезапния отказ, а в Белия дом били силно обидени.

Като коментар на фактите е цитирано мнението на известния анализатор Павел Фелгенгауер в колонката му във в. “Новая газета” . Там той пише: “ Постъпката на Путин показва, че Кремъл няма намерение да прави компромиси към никого. Руската върхушка се чувства особено силна след последните успехи на външната политика като свалянето на прозападния украински президент Виктор Юшченко и смяната му с проруския Виктор Янукович, както и идването на власт на по-дружелюбно към Москва правителство в Киргизстан. “

В крайна сметка Великобритания и САЩ ще бъдат представени на днешните тържества в Москва от посланиците си, а  високопоставени ръководители на двете държави няма да видят как британски и американски войски ще маршируват на Червения площад.

На парада няма да присъстват също и  френският президент Никола Саркози, и италианският премиер Силвио Берлускони, които са ангажирани с кризата в еврозоната, пише вестникът.