Внасят в МС 40 000 подписа срещу нова ски зона в парк Витоша

Архив Варна

05-05-2010, 07:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Петиция с близо 40 хиляди подписа срещу допускането на нов, по-мащабен ски-курорт в природен парк "Витоша", внасят днес в МС няколко екоорганизации в коалцията "За да остане природа в България”.

През есента на 2008 година в района на "Алеко" в парка със строителна техника фирма "Витоша ски” унищожи каменни реки и растителност на площ от 18 дка. Дружеството е собственик на лифтовете и ски съоръженията на "Алеко", но не и на пистите. Това предизвика и екокампанията.

Екоозащитниците настояват за незабавно спиране на проектирането на ски зона в парка. Те настояват и да бъдат наложени наказания на столичната екоинспекция, софийското горско стопанство, Столична община - район Витоша, които според тях са допуснали тежка строителна техника на фирмата "Витоша ски".

В подписката се казва, че е започнало изготвянето на подробен устройствен план на нова ски зона на Витоша, но това няма как да се направи законно.

Десетгодишният план за управление на парка до 2014 г., приет от Министерския съвет, забранява изграждането на нови писти и лифтове и разрешава само да се ремонтират и сменят старите, без да се променят капацитетът и трасетата.

С  изсичане са заплашени над 33 хиляди дървета на площ от 400 декара, както и ще бъдат урбанизирани 600 декара ливади и пасища, в случай, че зоната се реализира, алармират природозащитниците.

Те посочват и 4 закона, които ще бъдат погазени – за защитените територии, за устройство на територията, за горите и за биоразнообразието, както и на Плана за управление на Природен парк Витоша.

Нарушено е също и европейското природозащитно законодателство – директивите за дивите птици и за местообитанията, защото Витоша е определена за защитена зона - както за птиците, така и за местообитанията и дивата флора и фауна.

Петицията е адресирана и до председателя на Народното събрание, главния прокурор, кмета на Столична община, екоминистъра и шефа на агенцията по горите. В Министерски съвет ще бъдат внесени две подписки – една от коалицията " "За да остане природа в България" и друга, събирана от партия "Зелените".