Мистериозните пълзящи камъни в Долината на смъртта

Архив Варна

04-05-2010, 11:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Камъни, които тежат по 70-80 кг, сами се движат в сухо езеро в Националния парк Долината на смъртта, САЩ.

В последното десетилетие много хора се опитват да намерят решение на загадката. Камъните пълзят на място, където не живеят хора. Дъното на сухото езеро е неплодородно, земята е суха и напукана през лятото и е замръзнала през зимата.  

Мистериозните пълзящи камъни в Долината на смъртта са невероятен феномен. Те се заобикалят един друг и винаги започват движението си в една и съща посока.

Всеки камък се движи година след година по своя си път. Някои обичат да правят остри завои и да се движат в права линия, докато други се движат вълнообразно и завиват овално. Никой досега не ги е виждал да се движат и не се знае с каква скорост пълзят, но някои напредват много по-бързо от други. Камъните оставят следи след себе си в сухата неплодородна почва.

Когато падне дъжд в сухото езеро, водата запълва дъното и то се превръща в плитко езеро, но при високите температури водата бързо се изпарява. През зимата и в ранната пролет то замръзва и това подхранва теорията, че камъните се движат, заради новообразуваните ледени пластове, след като езерото се е напълнило с вода.

За специалистите друга теория, според която камъните се задвижват от вятъра, е много по-правдоподобна. Обаче, за да е истина, вятърът трябва да развива невероятна скорост. През 1976 г. изследователите Робърт Шарп и Дуайт Кери се опитват да отхвърлят теорията, според която ледът причинява мистерията.

След като анализират оставените следи, те стигат до извода, че вятърът премества камъните веднъж на всеки две или три години, когато има подходящи условия.

Преобладаващите ветрове над долината се движат от югозапад на североизток -  посоката съвпада със следите, които са оставени от камъните, което е едно от най-силните доказателства в подкрепа на тази теза.

Двадесет години по-късно Джон Рейд, геолог от колежа Хемпшир, заявява, че движението на камъните е резултат от съвместното действие на вятъра и на леда.

Но това са само теории, никой не е успял засега да заснеме видео, за да докаже каква е причината за движението на камъните и всичко все още продължава да тъне в мистерия и да привлича туристи и учени в Долината на смъртта.