ООН: Няма да има климатично споразумение тази година

Архив Варна

03-05-2010, 16:08

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Иво Де Боер, настоящият Изпълнителен секретар на рамковата конвенция на ООН за измененията на климата, съобщи в понеделник, че няма да има еко договор, между страните в ООН през 2010 г., информира АП.

Де Боер допълни още, че голямата конференция на ООН през декември "Hopenhagen" e дала само "първото решение" за ограничаване на емисиите на газове в атмосферата, отговорни за парниковия ефект.

Неговите коментари се появиха едва 5 месеца, след мащабната конференция в Копенхаген, посветена на климатичните промени. Световните лидери се провалиха в опита си за прогрес в постигане на споразумение за международните мерки за борба с климатичните промени.

Иво Де Боер каза, че следващата голяма конференция на ООН, която ще се състои през декември в Канкун, Мексико, няма "да даде достатъчно добро решение".

Той говори пред репортери на международната среща за климата в Кьонигсвинтер, близо да Бон, бившата германска столица.

"Едно добро споразумение в Канкун би било добър скелет, който да послужи за основа на един стабилен международен договор". Де Боер каза, че очаква международно споразумение, насочено срещу промените в климата, преди края на 2012 г., но дори то няма да е достатъчно за справянето с проблема.

Оценката на де Боер идва пет месеца, след като той смути световните лидери на конференцията на ООН за изменението на климата в Копенхаген. Тази среща беше замислена, за да бъде подписан международният договор, над който се работи от 2007 г. насам. Вместо споразумение обаче, на форума само се подчертаха различията между индустриализираните страни, новите икономически сили, като Китай и развиващите се страни.

Германия и други страни заявиха, че не са се отказали от идеята за постигане на споразумение в Канкун. Германия и Мексико бяха домакини на срещата в Кьонигсвинтер, където повече от 40 министри и държавници опитаха да възобновят преговорите, които ще отнемат доста време, според Де Боер.

Според него конференцията в Канкун може да доведе до решения по основните точки, като намаляване на емисиите от газ, финансова помощ от богатите, към бедните страни, технологични подобрения и мерки за запазване на горите на планетата.

Такова основополагащо споразумение би дало световен старт на битката с климатичните промени и "би повишило нивото на амбицията", каза Иво Де Боер.

В Копенхаген нациите се съгласиха, че глобалното затопляне не трябва да преминава разликата от 2 градуса по Целзий, с прединдустриалните времена. За да успеят да го постигнат, учените казват, че индустрионализираните страни трябва да намалят емисиите на задържащите топлина газове, като въглеродния диоксид, до 2020 година до 25-40 % от нивата от 90-те години на 20 век.

Де Боер каза, че индустриалните нации са започнали да действат, но не достатъчно убедително.
"Не мисля, че Канкун ще ни даде отговора, как да стигнем до тези стойности от 25-40%", каза той.

Нациите в Копенхаген се договориха за бърз стартов пакет от мерки, на стойност 22.7 млрд. евро. До 2020 г. ежегодната помощ трябва да надвишава 75 млрд. евро и по-богатите нации трябва да вземат решение, как ще го постигнат.

"Няма как да има добър резултат, без добро финансово споразумение", каза Боер.