Втора нефтена платформа потъна в Мексиканския залив

Новините

01-05-2010, 11:06

Снимка:

CNN

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бедствено положение беше обявено в 3 американски щата, след като нефтена платформа потъна в Мексиканския залив.

Петролният разлив заплашва околната среда и икономиката в Алабама, Луизина и Флорида.

Междувременно потъна още една нефтена платформа, която била влачена към склад за скраб, съобщи крайбрежната охрана. Катастрофата станала близо до Морган сити в Луизиана. Никой не е пострадал и няма щети за корабоплаването в навигационния канал Чарънтън. Платформата, дълга 210 фута, имала резервоар за 20 хиляди галона гориво, но при потъването то било не повече от 200 галона.

Екокатастрофата, която заплашва трите американски щати Алабама, Луизиана и Флорида, се разсраства и заради неблагоприятните метеорологични условия.

Вчера силни ветрове от югоизток изтласкаха  част от петрола, изтекъл от потъналата платформа "Дийпуотър хърайзън" към крайбрежието на Луизиана. Застрашени от изчезване са 400 вида животни, както и водната фауна. Нефтеният разлив ще прекрати достъпа на въздух до планктона.  Жертвата ще станат и огромните колонии от видри в зоната на бедствието,  което е на път да се превърне в най-голямата екологична катастрофа. Части от нефтеното петно вече са стигнали и до устието на река Мисисипи. Метеоролози предупреждават за наближаваща буря, която неминуемо ще стане причина още нефт да стигне до крайбрежието. Заради вълнението и вятъра специалните заграждения, които трябва да локализират нефтения разлив по повърхността на водата, няма да могат да възпрепятстват проникването на нефта до брега и намиращите се там водоеми.

Причина за катастрофата е потъването на обслужващата кладенеца нефтодобивна платформа  "Дийпуотър хърайзън", която експлодира и два дни по-късно потъна.

11 от 126-те души, които работеха, изчезнаха и се смятат за мъртви, останалите бяха евакуирани. Барели петрол продължават да се изливат в Мексиканския залив от отворения кладенец. Така мащабите на разлива превишават пет пъти първоначалните преценки. По последни данни от повредената тръба всекидневно се изливат 5000 барела нефт, или 800 000 литра. Нефтеното петно е обхванало площ от 75 000 кв.км. От екологичната катастрофа са заплашени четири щата - Луизиана, Флорида, Алабама и Мисисипи. Еколози прогнозират, че отстраняването на замърсяването може да отнеме години, а американският президент Барак Обама разпореди замразяване на договорите за нови сондажи.