ГДБОП обяви война на "Арена" и "Замунда"

Архив Варна

29-04-2010, 08:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Хиляди коментари за евентуалното преследване за свалянето на филми и музика от Интернет заливат мрежата през последните дни.

Те са породени от желанието на МВР да наложи нови законодателни промени, чрез които интернет доставчиците да могат да следят потребителите, използващи пиратски софтуер, музика и филми. За да няма спекулации и излишно напрежение, началникът на "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев поясни пред PRO.BG кой и за какво ще бъде преследван.

"Грешно е разбрано посланието за преследването при сваляне на филми и музика от интернет. Акцията за борба с пиратството е насочена срещу онези, които го организират, каквито са например "Замунда", "Арена", различните интернет доставчици, а не срещу обикновения потребител. Юзърите няма да бъдат арестувани", обясни Явор Колев.

Той подчерта, че проблемът не е че потребителите свалят нещо. Бъдещето е да се разпространяват филми и музика както в момента, но онова, което си плащаме, трябва да отива при автора, а не при организирания престъпник.

„Защо в момента събираме пари за Гого от Тоника – музикална формация, позната на поколения българи. Причината е, че хора като тях не вземат пари от факта, че слушаме песните им. Парите отиват при пиратите”, коментира Явор Колев.

Според него по 200-300 000 лева е чистата печалба от реклама на месец на тези сайтове.

По информация на службите сирийски гражданин с името Ахмед стои зад "Замунда", а руснак - зад "Арена". Затова щели да бъдат затворени сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси. "Ще изчистим пространството от интернет-пиратите и ще сложим легални платформи", закани се Колев.