Държавата дава на общините 60 минерални извора

Новините

25-04-2010, 10:50

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Общините ще получат от държавата безвъзмедно около 60 на сто от находищата на минерални води в страната, които в момента не се ползват и буквално се изливат в земята.

Това предвиждат поправки в Закона за водите, предлагани от Министерството на околната среда и водите, съобщи Асен Личев, директор на дирекция "Управление на водите" в ековедомството. В момента в приложението на закона има 102 находища, от които около 60% може да се дадат безвъзмездно на общините за управление в продължение на 25 години. Става дума обаче само за минерални извори, които не са предоставени на концесия и чиито води не се използват например от други общини в района. Тогава кметовете ще могат да решат дали да предоставят тези извори на компании, които да ги използват, "тъй като се видя, че държавата не може да ги управлява и изтичат залудо", каза Личев. Така, по думите му, може да се ремонтират запуснатите минерални бани в много селища с частни капитали. Даването на находищата на минерални води на потенциалните инвеститори ще става от общините чрез подаване на заявления, а съответният общински съвет ще реши дали да иска от тях такси за ползване на изворите.

Предвижда се и да се премахне разрешителният режим за сондажите и за извършването на дейности по отдих и развлечение във водите и те да минат на регистрационен режим. На незаконните сондажи пък се дава едногодишен срок да се регистрират, след което ще има сериозни санкции.
От следващата година разрешителните за водоползване ще се издават по различен принцип. До момента законодателството не прави разлика дали дава позволение за добив на баластра, или за построяването на водноелектрическа централа. Вече разрешителни за ВЕЦ ще се дават, само ако ги има в плановете на управление на водите, одобрени от четирите басейнови дирекции. В момента има 840 разрешителни за водоползване от ВЕЦ, а от проектите съвсем малка част имат извършена оценка за въздействието върху околната среда и за съвместимост със защитените зони от европейската екомрежа НАТУРА 2000, добави експертът.
Той каза още, че след като се избистри моделът за икономическа регулация на водния сектор, ще се промени и таксата, която в момента плащат ВиК и други компании за ползването на водите. Тази тарифа, носеща около 40 млн. лв. годишни приходи в екоминистерството, не е променяна от 2000 г. Отделен е въпросът, че намалява събираемостта й. Най-просто е да я индексираме с инфлацията за девет години, но ние не желаем да я увеличаваме без анализ на отрасъла, допълни той. Такъв предстои да се направи в следващите месеци, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Ведомството й вече е обявило процедура за избор на консултант, който да помогне в изработката на национална водна стратегия.