Северна Корея размахва ядрено оръжие

Новините

24-04-2010, 15:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Северна Корея предупреди, че е готова да използва ядрено оръжие, ако бъде атакувана от САЩ и Южна Корея, съобщават световните информационни агенции.

Те се позовават на изказване на началника на генералния щаб на севернокорейската армия, разпространено от официалната осведомителна агенция на КНДР.

Висшият военен заявява, че въоръжените сили на Северна Корея са „напълно подготвени да осуетят всяка провокация на агресорите с един единствен удар”. Ядреното оръжие ще бъде използвано, ако САЩ и Южна Корея „се осмелят да нахлуят в неприкосновените небе, земя и води” на Северна Корея.

Севернокорейската армия е четвъртата най-голяма в света. Редовният и състав наброява 1 210 000 военнослужещи. Освен това КНДР може да мобилизира във всеки един момент още от  4, 7 милиона до 7,7 милиона запасняци. Според статистиката около 20% от мъжете в страната, на възраст от 17 до 54 години, са част от редовните въоръжени сили. Северна Корея е най-милитаризираната страна в света, тъй като близо 40 на всеки 1000 души от населението са военни. Според непотвърдени информации севернокорейската армия разполага с шест ядрени бойни глави. Носени от балистични ракети те могат да нанасят унищожителни удари по цели в Южна Корея, Япония и вероятно по американския остров Гуам.