Русия забрани всички осиновявания от американски семейства

Новините

15-04-2010, 12:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Русия спря всички осиновявания на деца от страната от американски граждани, докато двете страни не постигнат споразумение, относно процедурите. Това съобщи руското външно министерство в четвъртък, информира АП. 

Поводът е 7-годишното момченце, което е било изпратено само, да се върне в Русия със самолет, от американската си осиновителка.
 
Детето се завърна в родната си страна самичко, без придружител и обяснение, освен бележка, която е носило, на която осиновителката му е написала, че детето има психически проблеми. Това разгневи Русия и провокира агресивни отзиви в медиите, относно чуждестранните осиновявания.
 
 
Американска делегация ще посети Москва в следващите дни, за да бъдат обсъдени международните осиновявания и евентуално да бъде подписано двустранно споразумение, каза говорителят на външното министерство на Русия - Андрей Нестренко.
 
"Русия вярва, че единствено споразумение, което да съдържа ефективни механизми, които да позволяват на руските и американските власти да наблюдават условията на живот, при които живеят руските деца, ще гарантира, че повече няма да се случват такива трагедии", каза Нестеренко в телевизионно изказване.
 
Американската осиновителка, която върна на 8 април русначето, е от щата Тенеси и твърди, че е подведена за състоянието на детето, което осиновява.
 
Руснаците са скандализирани, че никакви обвинения не са повдигнати срещу нея.
 
От няколко години руските законодатели предлагат да бъдат забранени осиновяванията от американски граждани, заради честите случаи на малтретиране и дори убийства на руски деца, осиновени от семейства от САЩ, но до сега не бяха взети законови мерки.
 
Повече от 1800 деца от Русия са осиновени в щатите за 2009 г., според руското министерство на образованието и здравеопазването.