МВФ и Г-20 обсъждат финансови реформи

Новините

14-04-2010, 13:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Некоординирани реформи във финансовата система няма да спрат нова икономическа криза.

Това предупреди вчера Международният валутен фонд (МВФ) в извадка от Доклада за световната финансова стабилност, който ще бъде представен следващата седмица на официална среща във Вашингтон с представители на МВФ, Световната банка и финансовите министри на Г-20.

Фокусът на срещата ще бъде именно върху координирането на плановете за финансова реформа в Америка и Европа. Отделни правителства вече повече от година работят върху начините за предотвратяването на нова икономическа криза. Но МВФ акцентира, че липсват детайли за много от регулаторните предложения, както и за нивата на прогрес  в осъществяването на тези предложения в отделните държави. Фондът е загрижен, че липсва яснота около идентифицирането и класифицирането на различните финансови институции и компании, както и около реалната оценка на риска особено при компаниите емблематично наречени в последната година „твърде големи, за да се сринат.”

Европа, Великобритания и САЩ вече са направили първите стъпки за създаването на финансови регулаторни правила, които да контролират компаниите, но е необходимо техните действия да бъдат прецизно координирани. Необходими са точни мерки за идентифицирането на систематичната важност на дадена компания или финансова институция, тъй като по този начин е възможно да бъде избегната ситуацията от последната финансова криза, при която финансовите проблеми в една компания се разпространиха в много други, свързани с нея, бизнеси. Без бързи специфични действия в тази насока самите регулатори ще бъдат изкушени да позволят определени компании да се превърнат в твърде големи и твърде важни. МВФ настоява, че дори поведението на финансовите регулатори трябва да бъде контролиран много стриктно.

Очаква се Американският сенат да започне разглеждането на Закона за финансовата реформа този месец.