Правосъдният министър защити върнатите от президента поправки в НПК

Архив Варна

12-04-2010, 07:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Висшият съдебен съвет трябва да има готовност винаги да си подаде оставката, ако не е в състояние да разреши кризата и да спечели доверието на обществото и магистратите, каза правосъдният министър Маргарита Попова в ефира на БиТиВи като коментар на скандалите в кадровия орган на съдебната система. 

По думите на Попова ВСС все още не може да сработи като колективен орган, който да покаже, че е в състояние да контролира съдебната система.
"Една структура работи добре, когато тя самата организационно даде всичко от себе си да заработи законът, какъвто е," заяви правосъдният министър.
Да се сложи край на протакането на делата, както и държавата да вземе мерки, за да пресече страха на хората да свидетелстват, призова Попова. 
Тя коментира и наложеното от президента Първанов вето върху два от текстовете в НПК.
 
Попова отрече да има възможност за злоупотреби при обявяването на присъди въз основата само на събрани СРС и таен свидетел. 
Според нея сега се развръзват ръцете на съдията да преценява кои доказателства да използва и да се мотивира, което досега е било забранено. Така "свободното съдийско убеждение и проверката на всички доказателства ще оформят решението на съдията", смята министърът.
 
Всички гаранции в НПК за произнасянето на справедлива присъда са закрепени като задължение да съда и прокурора, за да пазят правата на човека. "Аз като практикуващ юрист и прокурор не мога да се съглася с каквито и да било упреци. Не законът отпраща делата в Страсбург. Хората не бива да бъдат манипулирани и заплашвани, че ще се случва нещо страшно", защити промените в НПК Маргарита Попова.
Правосъдният министър се застъпи и за максималното възползване от тайните свидетели. "Това са хора, за които държавата е направила специален закон за защита. Държавата харчи пари, за да ги пази и те да могат да помагат на държавата виновните да бъдат осъждани". ъ