“24 часа”: 8 българи при Далай Лама

Архив Варна

11-04-2010, 06:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Осем българи  са се срещнали с тибетския духовен лидер Далай Лама, съобщава в днешното си неделно издание вестник “24 часа”.

Те са били лично благословени от тибетския духовен водач в изгнание в сряда по обяд, по време на визитата на Далай Лама в словенския град Марибор,  съобщава още вестникът.

Българите са от Будистката общност у нас и след размяна на писма пристигнали в Марибор за срещата с тибетския духовен лидер. “

Той се интересуваше специално от българската група и когато говореше пред залата, че Тибет има все повече европейска подкрепа, посочи и нашата група от София”, разказа Петя Димитрова, председател на Будистката общност у нас.

Посещението  на Далай Лама в Словения е било  по покана на кмета на Марибор, на местния университет и хуманитарната гимназия, будистки общности. Там пред повече от 5000 души носителят на Нобелова награда е изнесал двучасова лекция за етиката на новото хилядолетие и призова младите хора да бъдат състрадателни. ХХ век беше век на насилия и кръвопролития, ХХI век трябва да бъде век на диалога, призова. Каква е целта на живота, го попита млада жена.

Щастието, бе отговорът на Далай Лама.

За това какви въпроси са задавали хората на Далай Лама и какви отговори е дал духовният водач, от вестникът обещава публикация в утрешния си брой.