Стандарт: Посрещат с оставки министър Борисова

Архив Варна

10-04-2010, 07:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Хора на здравния министър Божидар Нанев хвърлиха оставки, съобщава "Стандарт".

Трима от екипа на хирурга подадоха молбите си за напускане само два дни след като проф. Анна-Мария Борисова бе обявена от премиера Бойко Борисов за новото лице на ведомството. Зам.-министър д-р Валерий Митрев, съветникът на Божидар Нанев по лекарствената политика доц. Асен Дудов и шефът на дирекция "Лекарствена политика" д-р Валентина Платиканова написаха оставките си. "Реших да постъпя по европейски, предполагам, че мотивът на колегите е същият", коментира пред "Стандарт" доц. Дудов. Той бе категоричен, че новият министър трябва да има свободата да избира екипа си. "Аз лично с удоволствие бих работил с проф. Борисова", допълни Дудов. Той уточни, че е поканен за съветник в здравното министерство лично от Нанев и има договор с него като физическо лице. 
 
Доц. Дудов обясни, че няма общо с гръмналия скандал за неизгодни договори с антивирусния препарат тамифлу срещу свинския грип. Именно тези договори изядоха главата на Божидар Нанев. Дудов разказа, че според новите правила във ведомството договарянето за ваксини и антивирусни препарати не минава през дирекция "Лекарствена политика". То е възложено на дирекция "Обществено здравеопазване", която се ръководи от доц. Тодорка Костадинова. Дамата в момента е и.д. здравен министър след подадената от Нанев оставка и до гласуването от парламента на кандидатурата на Анна-Мария Борисова. 
Още във вторник ендокриноложката заяви, че ако седне на горещия стол в здравното ведомство ще разпореди пълна ревизия, за да разбере откъде изтичат пари. Тогава проф. Борисова обяви и намерението си да направи промени в екипа на поверената й институция на всички нива. Тя ще доведе със себе си досегашната съветничка на Симеон Дянков Десислава Димитрова. 
 
"Разбрах от колеги, че зам.-министър Валерий Митрев е подал оставка. От вас разбирам, че и други двама си тръгват от ведомството", коментира председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. По думите му оставките на заместниците на Нанев са напълно логични, тъй като новият кандидат за поста проф. Анна-Мария Борисова е дала да се разбере, че иска да работи с нови лица. "Хората от екипа на д-р Нанев предпочетоха да изпреварят събитията, вместо да бъдат изгонени", предположи д-р Райчинов. Той допълни, че се надява новият министър да действа внимателно, защото здравеопазването е изключително чувствителна система. "Грешки, допуснати в рамките на месец, могат да се изплащат после 20 години", каза лидерът на докторите. 
Анна-Мария Борисова ще положи клетва пред парламента на 14 април. Два дни преди това пък фелдшерите ще излязат на предупредителен протест. Те настояват за спешно узаконяване на професията "фелдшер" и "лекарски асистент", които сега не са законово регламентирани.