Труд: Купуваш имот? Плащай здравна вноска!

Архив Варна

30-03-2010, 04:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За да купуваме и продаваме имоти, за да вземаме на лизинг коли и апартаменти или да си извадим шофьорска книжка - вече ще трябва да представяме не само документ за платени данъци, но и че не дължим здравни вноски.

Това предлага здравният министър д-р Божидар Нанев. Целта е, разбира се, повишаване на събираемостта на данък “здраве”, пише днес "Труд".

“Тепърва обаче ще обсъдим с колеги как законово да се запише изискването и какви промени в нормативните наредби трябва да направим”, добави министърът.

Той увери, че вече издадени шофьорски книжки няма да се взимат при неплатени осигуровки.

По министерски изчисления издължаването на 800 хил. неосигурени ще се равнява на над 1 млрд. лв. годишно.

С други думи държавата в момента губи 1/3 от бюджета си за здравеопазване заради неизрядните платци.

“Идеята ми за изискване на платени осигуровки при издаване на шофьорска книжка например е с цел на здравната вноска да се даде тежест като на данъчната”, подчерта здравният министър. И зададе риторичния въпрос: “Защо за извършването на определена примерно търговска дейност трябва да се предоставя удостоверение за платен данък, а не и за издължени здравни осигуровки?”.

Очаква се до броени дни той и екипът му да обсъдят въвеждането на новото изискване и да го “облекат” в правна норма. От МЗ добавиха, че задължението всеки да има европейска здравна карта, за да не го спрат на границата, ще отпадне.