Сега: Китай планира влак-стрела през България

Архив Варна

24-03-2010, 06:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България е сред страните, през които предполагаемо ще премине трасето на железопътната магистрала, която планира да свърже Лондон с Пекин, пише днес вестник "Сега".

Това става ясно от карта на проекта, публикувана в руското електронно издание „Российская газета". Китай продължава да обмисля проекти, с които да превърне железницата в реален конкурент на самолетите. Водят се преговори за грандиозен проект за създаване на евразийска високоскоростна железопътна магистрала, която ще свърже Лондон с Пекин.

Според картата - високоскоростната железопътна магистрала ще тръгва от Лондон, ще преминава през Франция, Австрия, Унгария, Сърбия, България, Турция, Иран, Пакистан, Индия, Китай, както и през други държави. От Китай магистралата ще достига до Сингапур, Виетнам, Малайзия, Тайланд.

Разстоянието между Пекин и Лондон е планирано да се изминава за две денонощия, при това - в комфортни условия. Средната скорост над движение ще бъде 320 км/ч.

Според най-оптимистичните прогнози - строителството на такава магистрала може да бъде завършено най-рано в 2025 година. В проекта ще участват 17 държави, на чиято територия ще преминава жп магистралата.