Министър Тотю Младенов: Намаляването на осигурителните вноски ще срине пенсионната система

Архив Варна

16-03-2010, 13:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

България не може да си позволи да отлага дебатите за повишаване на пенсионната възраст, е общото мнение на експертите, участвали днес в дискусия за пенсионната реформа. 

Правителството се отказа преди седмици от реформа в пенсионната система с мотив, че приоритет в момента е здравната реформа и борбата с безработицата. 
 
До 2025 г. всеки пети българин ще е на 65 и повече години, което е най-високият дял на възрастно население в ЕС. Въпреки тежката демографска ситуация пенсионната възраст в България е по-ниска от тази в страните от общността.
 
"България има най-голям проблем със застаряването на населението от всички страни в ЕС", потвърди Флориан Фихтл, представител на Световната банка за България. 
 
Министърът на труда Тотю Младенов застъпи тезата, че намаляването на осигурителните вноски в бъдеще ще е пагубно за пенсионната система. Подобно мнение изрази през миналата седмица и управителят на НОИ Христина Митрева.
 
Според данни на  експерти от Световната банка България е с най-ниски вноски в Европейския съюз.
 
Да спре политиката на ранно пенсиониране, защото "ние непрекъснато произвеждаме млади пенсионери, които продължават да работят и това създава напрежение на пазара на труда, заяви доц. Йордан Христосков, бивш управител на Националния осигурителен институт и заместник-ректор на Висшето училище по застраховане и финанси. 
 
В момента между 17 и 20% от пенсионерите живеят под прага на бедност, допълни той.
 
Доц. Христосков обясни, че прагът на бедността е субективна величина, макар че има критерии, по които се определя. По думите му не би следвало най-малката пенсия – социалната пенсия за старост, да бъде под линията на бедност, защото това означава официално държавата да произвежда бедност.
 
Според него трябва да се търсят решения в посока на продължаване на реформата от 2000 година, която по думите му, не е приключила.
 
"Необходимо е едно по-справедливо разпределение на отговорностите по плащането на осигурителните вноски, но не така в средата на годината, а примерно от началото на следващата година, и държавните служители и всички други да започнат да участват равнопоставено в плащането на осигуровки", посочи той.