Въвеждат такса мощност и за трите електроразпределителни дружества?

Новините

16-03-2010, 11:03

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Ако се въведе такса мощност, тя ще бъде и при трите електроразпределителни дружества по един и същ начин или няма да се въведе изобщо, каза Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, цитиран от Агенция “Фокус”.

 Целта е да има единен подход към потребителите и да не се  допусне едно от различна структура на тарифата при някое от дружествата.
 
Въвеждането на софтуер за другите две дружества няма да рефлектира върху цената на тока, поясни шефът на регулаторния орган.
 
 ЕВН предлагат тарифа, при която част от цената за достъп да се включва в плащане на цена на мощност. Това не е нова такса, а преструктуриране на съществуващата, каза Семерджиев.
 
Дружествата обаче трябвало да докажат пред ДКВЕР, че са направили всичко възможно да намалят или оптимизират разходите, които ще правят за такава услуга, което ще се отрази на цената.
 
В момента  дружествата трябва да отчетат намаленото потребление.
 
Комисията  смята, че поисканото поскъпване на природния газ с около 26 % е завишено и има  достатъчно възможности тя да бъде намалена.
 
 Цената на петролните продукти на международните пазари и съотношението долар-евро са основните фактори при формирането на цената на газа.
 
 Около 8,3 % е натрупаното поскъпване на петрола за разглеждания и няма как това да не се отрази върху поскъпването на природния газ.