Билд: 1/4 от германците изпитват носталгия по Берлинската стена

Архив Варна

16-03-2010, 07:14

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Една четвърт от германците са на мнение, че би било желателно Берлинската стена все още да съществува, става ясно от анкета, публикувана от вестник "Билд".


Любопитен е фактът, че процентът на хората, които споделят това мнение на запад и на изток, е почти еднакъв - съответно 24% и 23%. 16% от жителите на Западна Германия и 15% от тези в Източна Германия смятат, че "нищо по-добро не би могло да се случи".

80% от анкетираните 1001 души от института Емнид биха приели да живеят в социалистически режим, ако това им гарантира "работа, солидарност и сигурност". Дори 72% от жителите на Западна Германия биха приели да живеят в социалистически строй.

Според 28% от участниците в допитването на изток свободата не е важна полтическа цел, както и според 42% - на запад са на същото мнение. Освен това един на всеки 7 души на изток и един на всеки 12 на запад заявява, че е готов "да продаде" гласа си за която и да е партия за 5000 евро.

Анкетата е публикувана във връзка с излъчването на първата част от филм в два епизода за това как Германия е на път отново да бъде разделена на две заради терористична атака, която предизвиква сблъсъци между привърженици на крайната левица и на крайната десница.