Pink Floyd спечелиха делото срещу звукозаписната си компания

Варна Лайф

15-03-2010, 15:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Легендатрната група победи във Висшия съд на Великобритания лейбъла EMI Group Ltd., в делото за нарушаването на концептуалната цялост на албумите им.

Продавайки индивидуално всяка песен в интернет, EMI нарушават договора, подписан с групата през 1967 г, в който има клауза, че само записи на албумите, в които са абсолютно всички песни и то в оригиналната им подредба, могат да бъдат пускани на пазара.

EMI вече нямат право да продават за сваляне от интернет парчетата на групата, съобщава АР от Лондон.

Адвокатът на прогресив-рок групата каза, че бандата е известна с това, че прави албуми, които имат строго определена цялост, като "Dark Side of the Moon", "The Division Bell" и "The Wall" и иска да запази "артистичен" контрол над музиката си.

EMI твърдят, че клаузата в договора на групата - обсъдена десетилетие, преди появата на iTunes и други онлайн продавачи, взема под внимание само физически копия на албумите и не включва интернет-продажби.

Съдията Андрю Морит застана на страната на групата, казвайки, че договорът защитава "артистичната цялост на албумите". Той разпореди, че EMI "не са опълномощени да експлоатират записи, чрез онлайн дистрибуция, или по какъвто и да било друг начин, различен от пълния, оригинален вид на албумите, без съгласието на Pink Floyd".

Съдията нареди на EMI да платят съдебните разходи на групата и каза, че по-късно ще вземе решение колко трябва да плати компанията за нанасяне на щети.

Същият съдия ще вземе решение и за друг иск за нивото на възнагражденията, плащани на Pink Floyd. Тази част от иска е договорена лично, след като EMI оспориха разпространяването на информацията, която е конфиденциална.

Говорител на EMI каза, че компанията обмисля отговора си на съдебното решение. Pink Floyd не коментираха случая.
Pink Floyd подписават с EMI през 1967 г. Групата е една от най-доходоносните за звукозаписната компания, с брой продажби на албуми, изпреватен единствено от The Beatles.

Интернет продажбите надигнаха много възражения от страна на музикални изпълнители и са нарастваща тема за диспут.
Живите членове на The Beatles все още не са се съгласили албумите им да бъдат продавани онлайн. Хард-рок бандата AC/DC също спира продажбите на музиката си в iTunes, с обяснението, че групата не е заинтересувана от продажбата на индивидуални песни.
iTunes продава самостоятелно всяка песен, а не цели албуми и няма друг начин да си качиш музика на iPod-а, освен, ако не я купиш от интернет.