Намаляха приходите от акцизи, ДДС и мита

Новините

07-03-2010, 13:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Вносът за първите два месеца на т.г. е намалял с 15%  в сравнение  със същия период на м.г. г. и това пряко се отразява  върху приходите от акцизи, ДДС и мита, сочи анализ на Агенция „Митници” (АМ).

Той бе представен днес на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, информираха  от пресцентъра на финансовото министерство.


Агенция „Митници” е внесла в бюджета 913,8 млн. лева приходи от акцизи, ДДС от внос и мита за януари и февруари, сочат данните от анализа.


През първите два месеца на 2010 г. са събрани 575,4 млн. лева приходи от акцизи, което е с 92 млн. лева по-малко (13,8%) в сравнение със същия период на 2009 г 


С 12,7% е намалението на приходите или 133,5 млн. лева по-малко, сравнено със същия миналогодишен период. Спадът при акцизите е 13,8 на сто, при ДДС от внос възлиза на 7,4%, а намалението на приходите от мита надвишава 53 на сто. 


Намаленият внос на тютюневи изделия води до спад от 15,6% на приходите от акцизи върху тютюневите изделия или близо 60 млн. лева по-малко. 


Повишение с 6,2% е регистрирано при акциза върху високоалкохолните напитки.


Приходите от акцизи  при горивата са с 10,9 на сто по-малко или 27,7 млн. лева, като основен принос за намалението при горивата имат „Лукойл Нефтохим” и „Лукойл България”. Около 36 млн. лева са приходите от ДДС от внос на „Лукойл” към момента, което е два пъти по-малко поради извършван планов ремонт. ДДС от внос е достижимо при внос на шест танкера суров нефт, а през месец февруари са били заплатени само три танкера.


През 2010 г. акцизите от газьоли намаляват с 50,5 млн. лева спрямо същия период на миналата година. 


Възстановяването на 35 млн. лева за унищожени цигари, както и 39 млн. лева, които са били възстановени на селскостопански производители също са допринесли за спада на приходите през цитираните два месеца за т.г..


Намалените приходи от ДДС при внос се дължат основно на спадналия внос (по стокови групи) на чугун, желязо и стомана – с 37 на сто като стойност, както и на машини и апарати – спад от 19,6 на сто в стойностния обем. 


Вносът на изделия от чугун намалява с над 45 на сто като стойност.


Най-значим е спадът при вноса на автомобилни превозни средства – 47,9 на сто или почти наполовина.


Намаленият внос в посочените групи стоки - основно на промишлени, инвестиционни и транспортни средства, е резултат на икономическата обстановка в страната и намаленото производство, значителния спад в инвестиционната активност и в транспортните услуги.