Родни и испански антимафиоти разбиха силна наркогрупа

Архив Варна

05-03-2010, 12:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българси и испански антимафиоти разбиха силна наркогрупа, действала на територията на Стара Загора и Благоевргад, съобщиха от МВР. При операцията са иззети общо 73 кг. хероин. Петима наркотрафиканти са задържани в Благоевградско и още толкова в Стара Загора.

Според обвинението ръководител на групата е Огнян Атанасов. При обиски в дома му са намерени 50 мобилни телефона, 100 SIM карти, около 55 000 евро, над 4000 долара, около 300 гр. амфетамини и злато.

Операцията започнала тази нощ около 02.30 ч в района на гр. Шипка. Първо е задържан 24-годишният П. Х. от с. Енина. От тайници и фабрични кухини в реното му са иззети 117 пакета с хероин. Половин час по-късно в района на град Гурково са задържани останалите от групата, действала на територията на Старозагорска област, които се предвижвали с фолксваген пасат. В колата е открит празен тайник. По-късно един от задържаните предал доброволно 29 пакета с хероин, укрити от него в частен дом в с. Горно изворово.

Общото тегло на иззетия наркотик е около 73 килограма и е било предназначено за трафик към страни от Западна Европа, според началника на сектор БОП - Стара Загора ст. инспектор Калин Явашев. Предстоят експертизи за установяване на чистотата и стойността на наркотичното вещество, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите на министъра босът на наркогрупата Огнян Атанасов има "богата" биография. Той получил 18-годишна присъда в Гърция, след като продал 2 кг. хероин на местен агент под прикритие. Три години след това - през 1998-а, успял да избяга от затвора и да се прибере нелегално у нас. През 2006-а година Атанасов се предал доброволно, но сключил споразумение с окръжния съд в Благоевград, според което трябва да излежи 3 години. Веднага след това Гърция поискала официално екстрадицията му и през 2008-а съдът решава да го предаде на властите в Солун. Софийските магистрати обаче се оказват по-мили, отменят решението на първоинстанционния съд и токазват на Гърция екстрадицията. И така няколко пъти. Гръцките власти на три пъти пращат искане за екстрацидия с европейска заповед за арест за Атанасов за извършени 14 престъпления от него на територията на южната ни съседка.

Министър Цветанов изказа притесненията си от съдебните откази и от това как България изпълнява правните си задължения като страна членка на ЕС.