Емилия Масларова пред Pro.bg: С налъми ли да ходя?

Архив Варна

28-02-2010, 08:40

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От Труд

Бившата социална министърка Емилия Масларова блестяла не със скъпи тоалети, а с добро настроение, което дразнело някои хора. Това откровеничи депутатката в интервю за телевизия Pro.bg, което тя даде в къщата си на баровската ул. “Секвоя” в Бояна.

“Не знам как си представяте да ходи един български министър - с налъми, дънки и тишъртка?”, пита соцдепутатката, на която бяха определени 50 000 лв. гаранция.

Телевизията показа и голям портрет в хола на Масларова - на него тя е изобразена в пълен блясък.

Бившата социална министърка Емилия Масларова - първият член на кабинета “Станишев” с внесен обвинителен акт в съда, прие за първи път телевизионна камера в дома си вчера.

Екипът на телевизия PRO.BG засне 15-минутно интервю с настоящата депутатка от БСП в хола на къщата й на ул. “Секвоя” в столицата. На същата улица е и бившата резиденция на Тодор Живков.

Пред камерата Емилия Масларова споделя, че “чудовищните клевети” и “калта, която от шест-седем месеца се хвърля по нея”, са нанесли сериозни морални и здравословни щети както на близките й хора, така и на нея самата.

Грижа за теменужки

Първите кадри показват големия двор на соцдепутатката. Масларова разказва, че сама сади цветята и се грижи за розите, сакъзчетата, мушкатата, теменужките и невените в градината.

Къщата, в която живее бившата министърка, била построена преди 15 години. В същия двор има още една къща, в която живеят майката на мъжа й Антон Масларов и деверът й.

“Виждате, че няма басейни, сауни, фитнеси”, подчертава соцдепутатката.

Медийните внушения за забогатяването й и формирането на цинично обществено мнение към нея започнали преди 2 години, “въпреки че бяхме успешно правителство в социалната сфера”, казва Масларова.

Като доказателство тя изтъква факта, че е била министър в три правителства, но това на Станишев е единственото, като се изключи кабинетът на Димитър Попов, което е без вот на недоверие в нейната сфера.

Бижута за вестник

Масларова отхвърля и другия си наложен обществен образ - на министърката със златните брошки и бижутата, с най-скъпите тоалети, маркови обувки и чанти. Афектирана от тези коментари, тя казва, че подарила бижутата на столичен седмичник, който оценил накитите й от 3000 до 5000 лв., за да направи нещо добро с тях.

“Не е необходимо да имаш скъпи неща, за да изглеждаш добре”, категорична е Масларова и цитира думите на майка си, която казвала, че българката умее да се носи гиздаво.

“Преди 3-4 години тя наистина донесе една кутия с бижута. Но аз ги оставих в Комисията по етика на печатните медии”, каза вчера пред “Труд” Николай Пенчев, главен редактор на в. “168 часа”.

Според Масларова тайната на лъскавия й външен вид се дължала не на скъпарските тоалети, а на излъчването. “Аз се движа с настроение, аз съм позитивно настроена и това може би дразни”, допълва соцдепутатката.

От личност към публична личност

“Повече от 20 години съм била публична личност, а преди това личност. Не мога да си представя с какво се различават моите дрехи от тези на всяка една жена”, казва скромно Емилия Масларова. После иронично подхвърля по адрес на журналистическата гилдия, която стриктно следи и напоително описва тоалетите й. “Не знам как си представяте да ходи един български министър - с налъми, дънки и тишъртка?”

Във втората част на интервюто Масларова коментира повдигнатото й обвинение. “Всеки, които ме познава, знае много добре как живеем, какво харчим, какво имаме и как работим. Амбицирана съм да изчистя името си”, категорична е тя. Обидена е на журналистите, които не искали да напишат колко е направила като социален министър. Вместо това почти всяка седмица съобщавали колко е “откраднала”.

Категорично невинна

Масларова споделя, че се чувства “категорично невинна” по отношение на обвиненията на прокуратурата, че е присвоила 11 млн. лева. Но допълва, че е “неспокойна” за здравето на близките си.

“Някой беше казал, че така не се прави с една жена”, припомня още социалистката. Масларова намеква за изказването на премиера Бойко Борисов, който обвини БСП, че са в дъното на провала на първата му кандидатка за еврокомисарка Румяна Желева.

Масларова е обвиняема за това, че в периода от ноември 2007 г. до май 2009 г. като длъжностно лице е присвоила малко над 11 млн. лв. държавни средства.

Аз не съм милионер

Депутатката недоумява пред камерата и за размера на гаранцията, която бе поискана за освобождаването й: “Аз не съм наркотрафикант, милионер, убиец. Аз съм публична личност. Няма да избягам и да се крия”, отсича Масларова.

В края на интервюто бившата соцминистърка коментира, че напоследък живеем като в криминална хроника, но на хората това не им е достатъчно. Искат и пълен хладилник.

Според държавното обвинение Масларова е извършила и улесняващо присвояването престъпление по служба, като е нарушила Закона за обществените поръчки. Софийската градска прокуратура определи парична гаранция от 50 хиляди лева за свободата й, които бившата министърка обжалва.