Труд: Черна борса за СИМ карти

Архив Варна

25-02-2010, 06:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Черна борса за предплатени СИМ карти се е развихрила у нас, след като регистрацията им стана задължителна от началото на годината, информира "Труд".

Поне две организирани групи изкупуват малкото парченце пластмаса по 50-60 лева за брой. Цената е по-висока, ако "дилърът" осигури голям брой карти. В същото време родните мафиоти масово са започнали да използват анонимни СИМ карти предимно от съседни страни - Румъния, Сърбия и Македония. Целта на кримиконтингента е да не бъдат засичани и подслушвани от полицията .
Наскоро шефът на “М-Тел” Андреас Майерхофер се изказа скептично за ефективността на регистрацията на сим картите в борбата с престъпността. Подобна мярка няма да спре организираните престъпни групи, смята той. Задължителната регистрация на предплатените сим карти развихри и черна борса с GSM номера. В момента поне две групи изкупуват регистрирани предплатени карти. Цената на парченцето пластмаса е между 50 и 60 лева. По-високата стойност е за осигуряване на по-голям брой карти. Въпреки че от мобилните оператори крият дали има необичайно много регистрирани карти на едно лице, е ясно, че са ползвани лични данни на хора от ромските гета в страната за регистрацията. По подобна схема преди години се източваше ДДС.