Труд: Висока вълна тръгва към Гърция и Турция

Архив Варна

18-02-2010, 06:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Висока вълна се очаква по реките Арда, Тунджа и Марица през следващите 3 дни, пише днес "Труд". От екоминистерството предупредиха вчера Гърция и Турция за идващата опасност.


Водният стълб в долните течения на реките към границите вече е критично висок. А според прогнозите на НИМХ към БАН през следващите дни се очакват още валежи и интензивно снеготопене.


Екоминистерството нареди да започне източване на язовирите и да се осигури в тях поне 25% свободен обем, който да поеме новата висока вълна.Там, където това не е възможно, ще има денонощно наблюдение на съоръженията, за да се предупредят хората при опасност от наводнения.


И вчера най-тежко бе положението в Елхово, където Тунджа преля и потопи дворове и къщи. Такова бедствие не се е случвало от 1952 г. Водният стълб там е с ниво 426 см.


Подпочвени води потопиха близо 100 000 дка ниви в Ямболско. Есенниците под тях са загинали, категорични са селските стопани. Нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало с 10 см и е 457 см.


Много рядко природно явление разтревожи стралджанци през нощта срещу сряда. Сърпът на луната бил обърнат надолу като люлка. Това според народната метеорология било предвестник на обилни дъждове.


Само за 6 дни нивото на яз. “Тича” се е покачило с 2,70 м и вчера бе изпълнена максималната вместимост от 312 млн. кубика. От преливника подлизва, но няма опасност от заливане на близките села. “Не сме мигнали 5 денонощия. Следим нивото на Камчия и контролирано изпускаме през дозатор по 15 куб. м/сек”, казаха от язовирния район.


Бедствено положение бе обявено вчера в Долни чифлик заради пробойна в стената на язовиракрай с. Юнец. Пробивът бил на 2-3 м под короната на стената и оттам изтичали 25-30 л/сек. Следобед разлив нямаше, но вече 2 дни нивото на язовира не спадало. Създава се организация, в случай че ситуацията не бъде овладяна. Имало вариант да бъде взривена язовирната стена, но съоръжението, което е с вместимост 1,2 млн. куб. м, е частно. Собствениците отказали при нужда стената да бъде разрушена. При бедствие нямало да пострадат селата Юнец и Рудник, но било възможно да бъде залят пътят Варна - Бургас и Дюлинският проход. Ако р. Фъндъклийска излезе от коритото си, ще залее курорта Шкорпиловци.


Подпочвени води пълнят мазетата на стотици къщи в Шумен, Смядово и околните села. Наводнена е и детска градина в с. Златар и ясли в Шумен.


Проливните дъждове активизираха свлачище в сливенския кв. “Кольо Фичето”. Пропаднала е земна маси край с. Бяла. Няма данни за пострадали хора.