Дават трафични данни само за тежки и компютърни престъпления

Архив Варна

17-02-2010, 15:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На второ четене днес депутатите гласуваха  Закона за електронните съобщения, който  влиза в сила от 10 март.

МВР направи отстъпка  във връзка с получаване на т. нар. трафични данни - телефонни разпечатки и за интернет трафика.

При окончателното приемане на  промените в Закона за електронните съобщения в пленарната зала, представителите на вътрешното министерство и депутати от ГЕРБ се съгласиха и одобриха искането на "Синята коалиция" и ДПС данните да се искат, както и досега, само за тежки и компютърни престъпления.

Мнозинството се отказа от гласувания преди десетина дни от вътрешната комисия текст, според който достъп до тези информации можеше да се иска и за някои други престъпления, сред които закана спрямо длъжностно лице, купуване на гласове, разпространение на порнографски материали, склоняване към проституция, приготовлението за пране на пари, неразрешено преминаване на границата.

Прието бе на предприятията, които не предоставят в законовия срок от 72 часа справка, да бъде налагана глоба от 3 000 лв. до 25 000 лв. , а при повторно нарушение глобата е в размер от 15 хил. до 50 хил. лв. В закона бе записано  още, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщения мрежа или услуги, да съхраняват за срок от 12 месеца данните, създадени или обработени в процеса на тяхната дейност, които са необходими за проследяване и идентифициране на източника на връзката, идентифициране на датата, часа и продължителността на връзката, идентифициране на типа на връзката, идентифициране на крайното съобщително устройство.

Специализираните дирекции, териториалните дирекции и самостоятелните териториални отдели на Държавна агенция „Национална сигурност”, Главна дирекция „Криминална полиция”, Главна дирекция „БОП”, Главна дирекция „Охранителна полиция”, Главна дирекция „Гранична полиция”, дирекция „Вътрешна сигурност”, СДВР, областните дирекции на МВР и териториалните звена на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” са институциите, които имат  право да искат извършване на справка от предприятията.

За достъп до данните се изготвя мотивирано искане, с посочено правно основание, целта, за която е необходим достъпът, регистрационният номер на преписката, данните, които следва да се отразят в справката, длъжностното лице, на което да се предоставят данните. За исканита  се води специален регистър, който не е публичен.

Само след разрешение на председателя на районен съд или на оправомощен от него съдия по седалището на орган, който е поискал достъп, ще се осъществява достъпът до данните.

Данните се предоставят на съда за нуждите на наказателното производство по условията и реда на НПК. Справката, която не се използва за образуване на досъдебно производство, независимо дали представлява класифицирана информация, се унищожава в срок от шест месеца.