Днес е Сирни Заговезни, поискайте прошка от по-възрастните

Архив Варна

14-02-2010, 07:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българската православна църква почита днес Неделя Сиропустна, или както се знае от хората - Сирни Заговезни.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а от утре започва Великият пост. На трапезата се слагат баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.


Според народните традиции на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни. На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - целуват ръка и изричат: "Прощавай, мамо, тате..." - "Господ да прощава, простен да си!", е задължителният отговор.


След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се нарича "люшкане". Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.

Тази година на 14-и февруари се засичат още три празника от Сирни Заговезни. Днес повечето хора празнуват Свети Трифон Зарезар по стар стил, младите пък залитат по новия за България Свети Валентин, а тези, които се интересуват и от източните обичаи, знаят, че от днес започва годината на Тигъра.