Пари и възпитатели са нужни за целодневно обучение

Мисия Варна

12-02-2010, 14:12

Снимка:

АРХИВ IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

За да могат 5-годишните деца да ходят на забавачка, а малките ученици да получат целодневно обучение, са нужни 11,4 млн. лева, 56 учители и 58 възпитатели.

Това каза днес заместник кмета по образованието Коста Базитов на форум на институционалното взаимодействие, провел се в обсерваторията „Николай Коперник” във Варна. На срещата присъстваха и представители на общинската дирекция по образование, директори на училища и детски градини. Според заместник кмета липсата на материална база и кадри пречи на въвеждането на целодневно обучение.


Според статистиката в следващите години броят на първокласниците и децата в градините ще се увеличава. Ще са необходими 40 нови паралелки, а 160 класни стаи няма да достигат. Проблемът ще се реши със строителството на нова сграда и пристройки към вече съществуващите, казват от администрацията.


Местата в детските градини и сега не достигат и трябва да се търсят решения, за да не се предизвика социално недоволство.  За нови помещения обаче са нужни пари. Единият от вариантите е общината да прибегне до публично-частното партньорство