Сър Пол Макартни дължи извинение на варненския кмет

Мисия Варна

11-02-2010, 11:30

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Варна да въведе поне един вегетариански ден в обедното меню на училищните столове.

Това призовава сър Пол Макартни в писмо до кмета на града Кирил Йорданов.


То е пратено от централата на Световната организация за борба с климатичните промени, чийто виден активист е популярният музикант и изпълнител от бившата ливърпулска банда „Бийтълс”. От години сър Макартни проповядва вегетарианския начин на хранене. До кмета той пише, че иска да насочи вниманието му към проблем, за който вероятно не се е досетил.


Кирил Йорданов подчерта на няколко пъти израза „досетил” и вметна, че още от младини е фен на сър Макартни и „Бийтълс”.    
Писмото пък продължава с разяснението, че 18% от вредните емисии в света се дължат на производството на месо. Така се стига и до призива за въвеждането на вегетариански ден един път седмично. Сър Макартни информира, че към кампанията вече са се присъединили Балтимор и градове от Швеция.


На така отправеното предизвикателство, кметът отговори по следния начин. Детските кухни, разливочните и яслите предлагат два дни седмично постна храна. Има и един рибен ден. Всичко това е съобразено с калориите, тъй като преди две години Варна въведе единен рецептурник. 25 градски училища имат собствени столове, а в други девет обядът се доставя чрез разливочни. Във всички тези школа понеделник е вегетариански ден, а вторник – рибен.


„Фактите ни позволяват да дадем достоен отговор на писмото, свързано с призива за борба с климатичните промени”, подчерта Кирил Йорданов. Случайно или не той пропусна да разясни дали въведените вегетариански дни в детските кухни, яслите и училищните столове са принос на Варна към борбата с глобалното затопляне или чисто и просто се дължат на финансови проблеми. Най-вероятно нито едното, нито другото, защото и преди 35 години децата на Варна всеки понеделник имаха задължително постна манджа за обяд в забавачката или в училищния стол, а в сряда - риба, припомнят паметливи репортери от екипа на ВарнаУтре.

Кметът обаче посочи, че за храненето от кухните и в яслите общината е изразходвала близо 1 милион лева през 2009 година.