32-а загинаха от жеги в Бразилия, 165 са жертвите на лавини в Афганистан, снежни бури блокираха Франция и Белгия

Новините

11-02-2010, 09:30

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Февруари месец ще бъде запомнен тази година с небивали природни катаклизми.

На места, където никога не е валял сняг, бушуват страховити зими, виелици блокират цели държави, наводнения оставят хиляди без дом, земетресения и жеги погубиха много хора.


Цяла Бразилия  е обхваната от гореща вълна, която причини смъртта на 32-ма души от началото на седмицата. Там са регистрирани температури, каквито не са измервани през последните 50 години. Жегата е над 40 градуса, но заради влажността на въздуха, се усеща като 50. Температурите за февруари в Рио де Жанейро са с 6 градуса по-високи от средните стойности за летния сезон в Южното полукълбо, което е нов рекорд. Очаква се горещините да продължат и през следващите дни.


В същото време обилен снеговалеж предизвика хаос в Белгия и Франция. Това е третата снежна буря, която обхваща региона за тази зима, нещо което не се е случвало от близо две десетилетия. Сняг валя и над Париж, това пък се случва веднъж на няколко години. Заради заледени писти голяма част от летищата във френската столица бяха затворени, а властите в 13 провинции в страната издадоха предупреждения за снежни виелици.


Обилният снеговалеж блокира и голяма част от Белгия. По магистралите, водещи към Брюксел, се образуваха огромни задръствания. Заледени железопътни релси станаха причина множество влакове да бъдат спрени от движение.


Най-малко 165 пък са жертвите на серията от лавини, които блокираха прохода Саланг в Афганистан. Очаква се броят на загиналите да продължи да расте. През последните няколко дни обилен снеговалеж обхвана района около дългия над 2 километра и половина тунел, свързващ субконтинентална Индия с Централна Азия.


Досега от снежния капан са спасени над 2500 души, но стотици остават в колите или автобусите в прохода. Продължават усилията на властите да разчистят пътя към Саланг, за да може линейките и медиците да достигнат до нуждаещите се възможно най-бързо.