Диабетиците ще си доплащат инсулина

Архив Варна

10-02-2010, 13:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Диабетиците ще си заплащат от днес разликата в цената на инсулина, информираха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Касата продължава да плаща сто процента от референтната цена на трите човешки инсулинa на „Ново Нордиск”, но разликата се получава от цените на доставка на търговците на едро. Разликата е от 4,80 лева на опаковка или 0,96 лева на патрон. От здравната каса смятат, че разликата може да бъде поемана от пациентите и тя е нищожна.


Пациентите могат да изберат и да не доплащат и да ползват друг инсулин. Промяната с доплащането ще засегне около 50 000 души.


С това казусът, който възникна с прилагането на позитивния лекарствен списък на 1 юни миналата година, намира своето трайно решение.


Зам.-директорът на НЗОК по лекарствената дейност д-р Албена Златарева съобщи, че през януари касата вече е в преразход от 7 млн. лева за лекарства. Бюджетът на касата за медикаменти тази година бе намален от 330 млн. на 320 млн. лева. "Максималният разход, който касата може да си позволи на месец, е 26 милиона лева, а през януари са изразходвани 33 милиона лева", посочи Златарева.


През миналата година за инсулин НЗОК е изразходвала между 19 и 20 процента от целия си бюджет за лекарствата.