Ричард Брансън прогнозира световна енергийна криза до 5 години

Новините

09-02-2010, 15:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Сър Ричард Брансън, основателят на Върджин Груп, предупреди световните лидери, че задаващата се енергийна криза може да е много по-сериозна от кредитната, която предизвика икономическата криза в края на 2008 г.

Световноизвестният биснесмен, чийто железопътен, авиационен и туристически бизнес са пряко зависими от наличието и цената на петрола, е сериозно обезпокоен от изчерпването на световните запаси.


„През следващите 5 години светът ще се изправи пред нова криза, петролната. Този път имаме време да се подготвим и трябва да използваме това време максимално добре. Нашето послание към правителствения и бизнес елит е просто: Действайте! Не позволявайте този изключително сериозен проблем да ни изненада по същия начин, както го стори финансовата криза”, казва сър Брансън. 

Неговата инициатива вече се подкрепя и от други водещи британски бизнесмени. Те призовават за спешни действия от страна на правителството, както и за отворен обществен дебат. Вътрешни източници от Международната енергийна агенция, която предоставя данни на британското и американското правителства, разкриха че организацията тенденциозно прикрива реалната ситуация около застрашително намаляващите запаси на петрол, за да избегне паника на фондовите пазари. Британското правителство до момента отказва да прави официални прогнози относно наличните количества от суровината, като предпочита да се довери на големите петролни компании, като Бритиш Петролиум и ЕксонМобил, както и на страните-производителки като Саудитска Арабия, които отричат за съществуването на проблем. Но анализатори коментират, че това становище на политиците е на път да се промени. 


Въпросът за енергийните запаси беше повдигнат и на Световния икономически форум в Давос миналата седмица от генералния директор на френската петролна компания Тотал Ойл, който също изказа подобни на Брансън притеснения. „Добиването на повече от 95 милиона барела на ден може да се окаже невъзможно в бъдеще. Така че въпросът за изчерпването на основния енергиен източник на земята остава обезпокоителен.” 


Крис Скребовски, независим петролен консултант, който подготвя докладите за Брансън и другите бизнес лидери коментира, че единствено икономическата рецесия в момента забавя по-скорошното развитие на енергийната криза. Когато потреблението се повиши, а това неминуемо ще се случи паралелно със световното икономическо възстановяване, ще се наложи да се прибегне до огромните запаси, с които ОПЕК разполага, за да осигурят нужните количества. А когато и тези запаси се изчерпат, според прогнозата към 2015 г., светът ще се изправи пред много сериозен проблем, а цената на петрола рязко ще се повиши, твърди Скребовски.

Този сценарий обаче беше тотално отхвърлен от представителите на най-големата държава-производител на петрол, Саудитска Арабия, на Световния икономически форум в Давос преди броени дни, които категорично заявиха, че няма място за подобни притеснения и страхове. 


Кой ще излезе прав тепърва предстои да разберем.