Татяна Лолова черпи приятели с „Дуенде”

Архив Варна

09-02-2010, 13:29

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Очарователната Татяна Лолова ще посрещне рождения си ден днес,  10.02,  на сцената във Варна.  

Не крие възрастта си -  с усмивка признава, че става на 76. Лолова за пореден път ще бъде в морската столица на тази дата и, въпреки че не обича да празнува, варненци винаги успяват да й подарят много приятни емоции. 

Актрисата пътувала  11 часа с кола от София в тежките зимни условия, за да зарадва варненските си почитатели днес и утре в зала „Европа“ на Фестивалния и конгресен център. Цената на билетите е 15 лева.  

Спектакълът, с който Татяна Лолова гостува на варненска сцена, е „Дуенде”. Пиесата е написана от Лорка през 1934-та - същата година, в която се е родила актрисата. Текстът е допълнен от Румяна Апостолова. Лолова пък поканила младия режисьор Съни Сънински: „Борихме се един с друг, борихме се с текста, с представлениято, но с много любов”. 

 „Дуенде“ е разтърсваща с откровеността си изповед на една оперна прима, за която всяко излизане на сцената е въпрос на борба на живот и смърт. А за голямата българска актриса тази изповед звучи и изключително лично.

Дуендето, казва Лорка е “тайнствена сила, която всеки чувства, но никой мислител не е обяснил, всъщност е духът на всичко земно...”. Лолова разбира дуендето като мечта, стремеж, идеал. В личния си живот актрисата казва, че е е преживяла дуенде за първи път, когато избрала театъра за професия. Когато родила сина си за втори път се потопила в „мига, когато се постига едно истинско поетично откъсване от този свят”, описан от Лорка. 

Когато получава Аскеер през 1992 г. за пиесата „Щастливи дни ” актрисата изживява истинско щастие. Според нея да твърдиш, че наградите са без значение, не е обективно, и затова изживява това щастие отново, получавайки втория си Аскеер през 2007 г. - за цялостно творчество. Казва, че мечтае да пътува. Иска да види Албания, защото все още природата там е девствена, храната е екологична и няма генно-модифицирани орзанизми, а плажовете са красиви, като в Италия. Мечтае и някой ден да направи постановка с брейк-танци, защото винаги ги е харесвала. За рождения си ден си пожелава близките й да са добре и благодари на екипа на „Театър 199”, че са се съгласили, въпреки трудното пътуване да изпълнят желанието й да са във Варна за постановката на рожденния й ден. Татяна Лолова си пожелава довечера да се получи контакт с публиката на морската столица.