Сапьори оглеждат завода за взривни вещества "Миджур"

Архив Варна

05-02-2010, 09:08

Снимка:

btv

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днес в 9 часа сутринта отпадна 24-часовата забрана за влизане в района на завода за взривни вещества "Миджур" във видинското село Горни Лом.

Малко по-късно сапьори, следователи и пожарникари влязоха в района, за да направят оглед на пораженията от серията експлозии и да обезопасят обекта.


При инцидента, който засега се счита за производствена авария, пострадаха четирима работници, един изгуби зрението си. Два от цеховете за амонит са напълно разрушени.


Взривната вълна изби прозорци на десетки къщи във видинското село. 


Засега се знае, че фабриката за взривни вещества е частна, но се появиха сериозни съмнения за условията на труд и подсигурената безопасност. Някои от работниците твърдят, че в района на завода дори противопожарните кранове не работели.


Специалисти по взривовете и взривните вещества от МО разчистват терена от разпръснатите взривни изделия и боеприпаси, а после следователите трябва да открият причината за инцидента. Ще бъде измерено и съдържанието на вредни частици в атмосферата в района. Макар че за населението на село Горни Лом нямаше опасност в деня след взрива, местните власти бяха в готовност да го евакуират при необходимост.