Горни Лом не е обгазен след взрива, няма опасност за хората

Архив Варна

04-02-2010, 10:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Село Горни Лом не е обгазено след експлозията в завода за взривни вещества "Миджур".

Обстановката там се нормализира и няма място за паника. Няма и опасност за хората, твърдят от създадения рано тази сутрин Кризисен щаб.


При взрива в цеха за производство на амонит пострадаха четирима души. Единият е с опасност да загуби зрението си и е откаран по спешност в София. Друг от ранените мъже е в болницата в Монтана, останалите двама са освободени за домашно лечение.


Макар че засега за хората няма опасност, местните власти имат готовност за евакуация, ако това се наложи.


Според експертите, които са на мястото, последният от серията взривове във фабриката е регистриран тази сутрин в 9 часа. Екип, оборудван с високо проходима техника и съоръжения за наблюдение, прави оглед от близките височини за ситуацията, като основната му цел е да се разузнае обстановката и да се отбележат конкретните щети, поясниха от вътрешното министерство.


Две лаборатории на Гражданска защита извършват постоянни замервания на въздуха за наличие на азотни окиси, въглеродни окиси, цианиди и други вредни вещества в и около Горни Лом. Към момента не е отчетено наличието им в атмосферата.


Оперативният щаб поддържа постоянна връзка с Министерството на отбраната, което е в готовност да окаже и допълнително съдействие с хора и оборудване. На място вече е разположен и екип от специалисти по взривове и взривни вещества от военното ведомство.  


По-рано днес »

Четирима пострадаха при експлозия в завода за взривни вещества "Миджур"