Кмет пробва възродителен процес за улиците в община Никола Козлево

Новините

29-01-2010, 15:16

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Батак и Баба Тонка - имена, свързани с Освобождаването на България от османско робство, се оказаха прекалено неудобни за топонимията на шуменската община Никола Козлево.

Кметът-новобранец Турхан Каракаш (на снимката) от ДПС приготвил списък с имена на улици и площади в 11 села от района, които трябва да бъдат сменени. В него са още Кочо Честименски и Бачо Киро. Според докладната записка на кмета изброените имена са "изчерпали историческото си значение". "Покрай Георги Димитров и "Аврора", "горят" и всички имена на улици, свързани с турското робство. Така "Панайот Волов" се очаква да стане "Елин Пелин", "Чавдар" - "Черноризец Храбър", "Батак" - "Чайка", "Кочо Чистеменски" - "Яворов", "Бачо Киро" - "Неофит Рилски".


Най-странни метаморфози претърпява името на баба Тонка. На нея са кръстени улици в пет села. От утре там ще има улици с имена "Мадара", "Рила", "Стара планина", "Яворов", пише шуменското издание на вестник "24 часа".


В района, който е свързан с масово участие в Септемврийското въстание, вече няма да има и улици "23 септември". Те ще станат "22 септември". Улица "Девети септември" в Никола Козлево пък ще се нарича "Шести септември". В село Крива река "Георги Димитров" става "Санта Мария", обяснява кореспондентът на "24 часа" Венцислав Венков.


В 13-членния общински съвет на Никола Козлево седем са съветници от ДПС, четирима са от коалицията "БСП-Рома" и двама от ГЕРБ.
"Назначих комисия с председател зам.-кмета по културата г-жа Али. В състава й бяха общински съветници и кметове на села. Те направиха предложения, а съветници в петък ще решат дали да се променят имената на улиците", коментира кметът Турхан Каракаш. Неговото работно място, т.е. кметството е на улица "23 септември", която вече ще се казва "22 септември".


Днес, притеснен от интереса на медиите към предложението му, кметът Каракаш оттегли скандалната докладна записка.