Англия даде политическо убежище на бизнеспартньор на Березовски

Новините

27-01-2010, 10:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Във вторник вечерта стана известно, че Върховният съд на Англия дава политическо убежище на Николай Глушков - бившият първи заместник-генерален директор на "Аерофлот" и бизнес съдружник на друг политически беглец - Борис Березовски.


В интервю за израелското издание "Курсор" Глушков каза, че Върховният съд в Англия е преценил, че преследването, на което е подложен в родината се, е по политически причини, съобщава руското издание "Газета ру". Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Подробности по случая Глушков посъветва журналистите да потърсят в решението на съда, което достъпно за всички.


Глушков подава молба за политическо убежище през лятото на 2006 г., след като съдът в Москва го призна за виновен за кражба чрез измама на средства на "Аерофлот".


В Русия Глушков и друг заместник-генерален директор на "Аерофлот" Александър Красненкер бяха обвинени в измама, пране на пари и препращане на чужда валута в чужбина. Според следователите през 1996 г. двамата умишлено въвели в заблуждение бившият шеф на "Аерофлот" маршал Евгени Шапошников, като го убедили в икономическата целесъобразност и необходимостта да се концентрира свободните чуждестранни ресурси на "Аерофлот" по сметка на швейцарската фирма Andava, един от основателите и акционерите на която е Глушков. От пролетта на 1996 г. до есента на 1997 до Andava преминали повече от 252 милиона щатски долара, като прокуратурата твърди, че голяма част от тях са преминали в личните сметки на Глушков и Красненкер.


През трите години на следствието Глушков бил в ареста.
Първоначално Березовски също бил обвинен в незаконни дейности, бизнес и пране на пари, но по-късно следователинте концентрирали усилията си само върху Глушков и Красненкер. Самият Грушков отхвърлил напълно обвиненията срещу него и заявил пред руския съд, че действията му били насочени само към консолидация на чуждите валутни приходи на "Аерофлот", които увеличили стойността на акциите на компанията 30 пъти.


През март 2004-а съдът оправдава Глушков по част от обвиненията, въпреки че прокуратурата иска той да бъде осъден на 8 години затвор. В крайна сметка той получава присъда от 3 години и 3 месеца. Магистратите обаче взели предвид предварителния арест и разпоредили той да бъде освободен още в съдебната зала.