В Египет откриха древен храм на богиня-котка

Архив Варна

20-01-2010, 08:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Археолозите в Eгипет откриха храм на 2000 години, който вероятно е посветен на древната египетска богиня-котка Бастет, съобщи „Висшият съвет за антики” във вторник, пред Associated Press. Останките от Птолемейската ера са открити от египетски археолози в сърцето на средиземноморското пристанище Александрия, основано от Александър Велики през IV век пр. Хр.
Градът е бил седалище на гръцко-говорящата династия на Птолемеите, които са управлявали Египет 300 години. В съобщението се казва, че храмът вероятно е на Кралица Беренис, съпруга на Крал Птолемей  III, който е управлявал Египет през III  век пр. Хр.
Мохамед Абдел-Максууд, египетският археолог, който е ръководил разкопките, каза, че откритието може да е първата следа към отдавна търсения кралски град на Александрия.
Големият брой статуи, изобразяващи Бастет, открити в руините, карат учените да вярват, че това вероятно е първият храм в Александрия от Птолемейския период, посветен на богиня-котка.
Това означава, че поклонничеството на древната богиня-котка е продължило до по-късен етап в Египет и по времето на гръцкото влияние.
Статуи и на други древни египетски богове са открити в храма, допълни Абдел-Максууд.
Захи Хауас, главният архиолог на Египет каза, че храмът може да е бил използван в по-късен етап за поклонение на други божества. Свидетелства за това дава големият брой на липсващи каменни блокове.
Съвременната Александрия е построена върху руините на древния град и много от великите му храмове, места и библиотеки все още не са открити.
Храмът е в квартала Ком ел-Декка, близо до централната гара на Александрия, където са открити и амфитеатър от Римския период и добре запазени мозайки.