Али Агджа вече е свободен, чака милиони за признанията си

Новините

18-01-2010, 08:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Турският гражданин Мехмет Али Агджа, който през 1981-а година стреля по папа Йоан Павел ІІ на площад "Св. Петър" в Рим, е на свобода от днес. Според адвокатите му, цитирани от световните медии, той вече имал десетки предложения за купуване на историята му за седемцифрени суми.
Самият Агджа обявил пред защитниците си, че ще разкаже истината за покушението срещу папата до две седмици след освобождаването му. Не се знае обаче дали този път светът наистина ще научи истината. По време на разследването и процеса срещу турския гражданин той сменя поне 100 пъти версиите си за случая. Той заявил също, че иска да посети Рим, да се срещне с папа Бенедикт XVI и да се поклони пред гроба на Папа Йоан Павел II, който се срещна с него,  прости му и му подаде ръка през 1983 г.
 52-годишният Агджа, който е бивш член на турската крайно дясна националистическа организация "Сивите вълци", излежа 19 години в италиански затвор за опита за убийството на папата и беше екстрадиран в Турция през 2000 г., след като беше помилван от тогавашния президент на Италия.  В родината си той беше изпратен обратно в затвора за убийството на турския журналист от вестник "Миллиет" Абди Ипекчи през 1979 г. и остана зад решетките още 10 години.
През 2006 г. той беше пуснат за дасетина дни на свобода с мотив, че е излежал присъдата  си.  След протести на турското правителство и медиите, Върховният касационен съд на Турция отмени решението и десет дни по-късно той беше арестуван отново и върнат в затвора.
Сега, след окончателното му излизане от затвора, Агджа е изправен пред ново изпитание. Той трябва да мине медицински преглед, който да установи дали е годен за военна служба. Според законите в родината му той е длъжен да отбие военната си служба, след като навърши 18 години, но навремето успял да се измъкне.