Вземат отпечатъци на депутатите

Новините

11-01-2010, 08:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българските депутати днес трябва да дадат пръстовите си отпечатъци, за да могат да гласуват в народното събрание. Новата система трябва да стартира днес и да сложи най-накрая край на проблема с гласуването с чужди карти.


Няколко правителства търсиха решение на проблема, имаше безброй предложения, но до решение така и не се стигна. Идеята за пръстовите отпечатъци възникна още докато председател на парламента бе Огнян Герджиков, но беше изоставена, съобщи БНТ. 


Изоставена бе и идеята гласът да се отчита само при седящ зад банката депутат. А сензорите под седалките да са така настроени, че да не позволяват използването на чанти за заблуда. 


Скоро заработи купената преди три години от предишния парламент нова
система за достъп. Тя трябваше поне частично да реши проблема. Гласуването с чужди карти обаче продължи. Наред с многото други промени в Наказателния кодекс мнозинството прие на първо четене идеята на Яне Янев – 3 години затвор за гласуващите с картите и на колеги. Текстът в крайна сметка ще отпадне, увериха от ГЕРБ. За такива нарушения депутати няма да влизат в затвора. Но от тази седмица ще им взимат отпечатъци – за новата система за гласуване. В Италия преди около година въведоха същите мерки.