Подписка срещу магазин на частен съдебен изпълнител

Архив Варна

07-01-2010, 15:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В Добрич стартира подписка за затварянето на първия магазин в страната на частен съдебен изпълнител Слави Сербезов. Инициативата е на организацията за обществена самозащита ЕДНО с председател Светлозар Николов. Обявеният за днес протест да бъде затворено едното платно на пътя Варна-Добрич с жива верига не се състоя, тъй като гражданското сдружение не  получи разрешение за провеждането му от кмета на Добрич Детелина Николова. Мотивът на градоначалникa е застрашаване на обществения ред.

„В закона за митингите и събрания е записано, че който умишлено откаже без отказът му да е мотивиран носи наказателна отговорност за забрана на протест. Това е прецедент и досега никога не са ни отказвали, можеше да ни посочат друго място, но не и да ни откажат. Мотивът бил - нарушаване на обществения ред. За това ще сезираме прокуратурата, която да прецени наказателната отговорност на кмета на Добрич”, каза Николов.

Подписката ще продължи до края на месеца, като тя ще бъде внесена в НС с искане да бъде променено законодателството, за да се избегне колизията в нормативната база. Тази подписка също ще бъде внесена и до Главния прокурор, който да прецени има ли вина на частния съдебен изпълнител.

ЕДНО планира и национален протест на 13 януари от 11 ч в София против действия на монополистите ЧЕЗ, Софийска вода, Топлофикация. Организацията е и срещу политиката по кредитите на банките в България.